The Basic of Repairing Each Structure in Etehadieh Complex is Different

Moeen Afzalkhani, the technical manager of Etehadieh House repairing project, mentioned the importance of maintaining historical form of this complex, and he said: Etehadieh House is a structure which has the historical traces of Qajar, First and Second Pahlavi eras and also it has some structures within itself, therefore, we needed to collect information for maintaining the historical aspect of this place.

The technical manager of this project also said: We considered different issues such as the owners’ family pictures, things, the heirs’ memories, and so many other things that were related to the original form of the house, as we were collecting the information. In this process we used the movie, Mandegar directed by Naser Taghvaee, a lot since the location of the movie was Etehadieh House. The difference scenes of the movie provided useful information for us to repair the house.

Afzalkhani called the second stage of repairing Etehadieh House the execution part of the project, and he said: In the second stage, we cleaned the house from dust and some other things, so that the real form of the house can be seen. The excavation part of the project took 4 to 6 weeks.

He said: After this part, an excavation team started working on the structure carefully with brushes to reveal the original form of it. In this way, the structure could be repaired without any damage.

The technical manager of the repairing project of Etehadieh House said about the way of rebuilding the different structures of this House: Etehadieh House has different dimensions, therefore we tried to identify the original form of the place first, and then we made a map. In fact, in this map the year of the construction of each structure and the historical layers of it were marked, because we studied each historical layer of this house carefully .

He also said: Later, we considered the solutions of the strategies council, which includes the experts, professors, and so many experienced people in this field. According to this council, we determined a historical era for repairing the house, and we made decisions for each space and part of the structure.

After this stage, we selected the contractors, and we began the project according to the historical patterns and repairing plans. Up to this day, 90 percent of the execution operations have been done, and the decoration part, such as tiling, is only left.

Afzalkhani said about their choice of a historical era for each structure of this House: In this project, the historical basic of each structure was different. For instance, in Haj Rahim Etehadieh’s house, we found out that this part was only a basement in a special historical period, and the house was basically built in another period inside of it and then the decorations were added to it later. Therefore, we chose the third historical period in order to be able to repair the other sections of his house, however, there were some cases different from the other parts.

He also said: During the project we also found out that there are 10 to 15-year-old houses in this complex which were built on the 90-year-old basin. Thus, we could find the architectural traces of the place with the help of air maps and the old owners’ information.  Then, we could revive the old part of this house, the basin, and that is why I said each part of the house had its own different historical value.

He explained: Etehadieh House is more than eight thousand square meters, and 6 thousand square meters of it is the yard. In fact, 3700 meters of the main yard is allocated to the structures which are built in circle around the yard. Therefore, we repaired them according to the conceptual design of Mashahir Museum in the first phase, and in the second phase we started an exciting project, looking like Louvre Museum, in the back yard.

Afzalkhani said: The back yard is excavated, and its six-thousand-meters area is being prepared for a museum. Actually, we intend to build a museum, as beautiful as Louvre, in the old and traditional back yard. The other phases of this project is still being discussed and we hope to own the adjoining fields around this structure so that we can expand this historical space into a good place for the tourists. 

Add comment


Security code
Refresh